В Испания руският газ е около 7-8% от общото количество. Доста лесно можем да се откачим от Русия. За други страни обаче, сред които и България, нуждата от руски източници е все още голяма. Това каза за bTV Жаума Дук, който ръководи говорителската служба на ЕП. Той обаче е сигурен в едно – да се спре принудителната зависимост от руски източници. По думите му обаче това ще отнеме време.

„Някои мерки ще се наложат бързо, за други ще трябва да мислим в по-дългосрочен план. Но е ясно: ако Европа иска да е независима, тя трябва да е енергийно независима“, обясни Жаум Дук.

По думите му в момента се правят опити за общоевропейско действие за цените на горивата и акцизите.

„Европейският съвет поиска промени на европейския енергиен пазар, за да се удържат цените и цената на газа да не влияе толкова на цената на електричеството и да не изпразва джоба на потребителите. Трябва да се работи по две линии. Първо: създаване на общ европейски енергиен пазар, на който Съюзът може да контролира цените. Но на национално ниво – и много държави вече го правят – трябва да се помогне на гражданите да се справят с цените на енергията“, поясни той.

Ръководителят на говорителската служба на ЕП смята, че проблемът с Русия не е от сега: „Тя отдавна се бърка в националните политики на държавите членки. Прави го чрез социалните мрежи или пък чрез така наречени медии като RT или „Спутник“, които бяха спрени в Европа. А ЕС се опитва да комуникира около единство си. Да покаже, че Европа е способна да се изправи пред несъществувала доскоро заплаха“.