"Последните година и половина, две, всичко в България беше политика. Фактите и аргументите нямаха значение, тълкуваха се манипулативно, за да се засегнат ВСС и Прокуратурата", заяви главният прокурор Иван Гешев в "Офанзива" по Нова.

"Считам, че стигнахме до критичната точка. Надявам се да не сме я минали. Има реална опасност за върховенството на закона. Има опасност за всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки - налице са много различни тенденции.

Съгласно становище на европейските прокурори, когато е застрашено върховенството на закона, главният прокурор е длъжен да говори. Затова съм тук. Лозунгът за съдебна реформа е с една единствена цел - овладяването на прокуратурата и съдебната власт", каза главният прокурор.

"В опита си да излъжем европейските си партньори, сме на път да излъжем себе си. Превърнахме механизма за сътрудничество и проверка в безполезен инструмент. Българската съдебна власт се оказва сериозно атакувана и има нужда от съдействие от европейските институции. Връщаме се към нива на престъпност от началото на 90-те години, регресът е очевиден.

Ефектът е, че ще приключат безславно най-тежките дела и ще бъдат освободени милиарди от антикорупционната комисия.

Всичко което слушам няма никакви аргументи. Това не е в интерес на българските граждани. Моите подозрения са, че в това закриване единствения интерес ще е на мафията и олигархията. Тези структури са безспорно ефективни, осъдителните присъди са около 97 % за тероризъм и корупция", изтъкна главният прокурор.

"Ако прокуратурата е политическа бухалка, нека посочат поне един човек от сегашната власт, към когото е реализирана наказателна отговорност. Към всички предишни управления имаше осъдени политици, не и към това. Никой не очакваше, че ще постигнем резултати, искаха да имитираме дейност. Надявам се това, да не единствената причина за закриването.

Специализираната прокуратура може да се гордее с работата си, защото работи в интерес на българските граждани", заяви Гешев.

"Не четат законите, които и сами са гласували, включително Христо Иванов и министър Йорданова. Българският главен прокурор е административен ръководител, не повдига обвинения, не прекратява дела, не води дела. Заставам зад българските прокурори, които вършат работата си.

Няма връзка между фактите и твърденията на г-жа Надежда Йорданова. Възприемам твърденията и като политическа атака. Тя нарече "враждебно и агресивно", това, че съм изпратил на Българския Хелзинкски комитет книги на Йовков", каза Гешев.

Нека всички български граждани прочетат искането ми за оставка:

"Единственото вярно е това, че името на баща ми е Стоимен Гешев, а това което му се случва е заради това, че синът му е главен прокурор. Става въпрос за евентуално придобиване на два дяла от фирма за 100 лева. Как се завладява фирма със 100 лева?

ГДБОП проверява това нещо, изпраща го с мнение на специализираната прокуратура, че няма престъпление. И тази справка отива в министерство на правосъдието, а министър Йорданова го в внася в искането за моята оставка.

Става въпрос за следното: Искат да отстранят магистрат - започва натиск върху роднини. Доколко е морално, доколко отговаря на закона, това е друг въпрос. Това се случва на много български магистрати", заяви главният прокурор.