От следващата седмица у нас ще заработи Институт за изкуствен интелект, създаден заедно с технологичния университет в Цюрих и Софийския университет, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„В България ще произвеждаме научни кадри на топ научно ниво в сферата на изкуствения интелект“, разказа министърът и уточни, че идеята е най-големите компании за изкуствен интелект в света да имат стимул да създадат лаборатории в България.

Институтът ще се помещава в София Тех Парк и ще стартира този вторник. Той ще бъде притегателен център за магистри и докторанти от цял свят.

На въпрос на БТВ дали ПП е готова да оттегли кандидата си за гуверньор на БНБ, министър Лорер отговори, че допуска възможен вариант кандидатите за БНБ да се променят.

„Промяната в политиката и политическия дебат у нас се случва пред камерите, а в коалицията има различия, както във всяко семейство, но сме заедно. Караме се, имаме различни мнения, имаме различни кандидати за една и съща позиция, но продължаваме заедно напред“, каза той.

„Ще станем партия съвсем скоро. Моментът наближава“, отговори министърът на въпрос на bTV дали "Продължаваме промяната" планира подобен ход в близко бъдеще.

Колкото до въпросите за присъединявана на Северна Македония в ЕС, министър Лорер заяви, че ПП подкрепя този процес, но той вероятно ще продължи поне в продължение на 10 години.