„Политическото злободневие отново гледа да намери проблем извън центъра на проблемите. Реформите, които тази коалиция трябва да направи, са много по-важни, а се фиксираме върху проблем, който по същество не вълнува много гражданите – избора на управител на БНБ“. Това каза пред БНР политологът Слави Василев.

Според него парламентарният живот е сравнително здравословен, но държавата е в състояние на ступор.

„Сагата“ с Борисов, по думите му, е показала видно нещо, което Кирил Петков едва ли е осъзнал – „когато си министър-председател, не можеш да си позволиш да покажеш, че искаш да постигнеш нещо, а в същото време да покажеш, че нямаш ресурса“.

„Да прибереш Бойко Борисов за 24 часа и да го пуснеш след това показва, че властта е импотентна. Това е по-опасно, отколкото да не беше направил ход... Часовникът започва сериозно да тиктака. Времето работи срещу управляващите. Докато алтернатива не се появи, времето работи за Борисов“.

Василев допълни: „Колкото повече „Продължаваме Промяната“ осъществяват властта, толкова повече гладът за нова политическа формация – алтернатива на алтернативата, става видна. Обществото има желание за промяна на промяната. Хоризонтът за промяна на промяната принадлежи на по-утвърдени политици като Стефан Янев... При адекватно стечение на обстоятелствата в България ще има нова формация“.


По думите на политолога има широко изграден консенсус около темата за Северна Македония:


„България не бива да допуска да прави компромис със Северна Македония и да вдигне ветото, преди историческата комисия да се е произнесла, нещо, което управляващите се опитват да направят“.