Специализираната прокуратура започва проверка за извършени престъпления по служба от висши държавни служители във връзка с ареста на бившия премиер Бойко Борисов.

Проверката идва след постъпил сигнал от административния секретар на ПП ГЕРБ.

В сигнала се твърди за вероятно извършени незаконосъобразни действия, които вероятно осъществяват състав на престъпление по Наказателния кодекс, относно образувано досъдебно производство от Главна дирекция "Национална полиция" в МВР, по което са задържани по Закона за МВР за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, отбелязват от държавното обвинение.

От ГЕРБ съобщиха за DarikNews.bg, че сигналът е подаден срещу вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков заради "политическа намеса в работа на МВР".

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализираната прокуратура е разпоредил извършване на проверка по случая. От Софийска градска прокуратура са изискани информация и документи.

Във връзка с високия обществен интерес Специализираната прокуратура ще информира периодично обществеността за извършените действия по проверката.