Това ще стане от 14.00 часа до Часовника. Инициативата е на Гората.БГ, съвместно с Общински съвет Бургас и се провежда по повод Седмицата на гората – 04-10 април.

Всеки ще може да получи по колкото дръвчета иска – 10, 20 или колкото може да засади. В кампанията ще се включат и общински съветници, които също ще вземат дръвче и ще го засадят в новия парк срещу Терминала в ж.к. „Меден рудник“, до Битака, на мястото на пресушеното блато.

Фиданките, които ще бъдат безвъзмездно предоставени на всеки, който желае да вземе и засади дръвче, ще бъдат плодни, медоносни и горски. Плодните ще бъдат ябълки, облачинска вишна, орехи, сливи (жълта афъзка), махалебка (череша) и лешници (Ран Трапезундски), а останалите дръвчета ще бъдат ясени, борове, златен дъжд, акация, шестил, липа, явори и др.

Повечето млади дръвчета са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Вишните, орехите, сливите (жълта афъзка), лешниците са директно плододаващи сортове, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите им варират.

Организаторите напомнят, че да си носите използвани, но здрави найлонови пликове, торбички или малки чували, в които да бъдат сложени корените на дръвчетата. Всеки, който вземе дръвче за засаждане, още на място ще получи и инструкции за неговото съхранение, засаждане и грижа.

снимка: Гората.бг