Както знаете кризите са много, те се застъпват една спрямо друга, тежки кризи", заяви президентът Румен Радев в отговор на въпрос за това как вижда България днес.

"Много са факторите, на които трябва да се обръща внимание. Ако си спомняте още на консултациите за съставяне на правителство, аз споделих, че който има амбиции да управлява, трябва да може да го прави и в условия на криза. Очаквам ефективно управление в условие на криза с видим ефект за устойчива социална, икономическа политика в интерес на българските граждани", коментира още президентът.

Казах и преди - следете какво става с преброяването в РС Македония. Това е поредното доказателство за безправието в РС Македония, заяви Радев.

Тук над 120 000 са доказали с документ, че по произход са българи. България трябва да продължава с политиката на вето, докато не получим ясни гаранции за защитата на нашия интерес, категоричен бе Радев.

По отношение на мораториума за цените на ел. енергията, той коментира, че би било редно накрая на мораториума да има ясно решение за действие, "а не сега да ми се задават въпроси какво да се прави".

Беше необходимо време за събиране на информация за разчети и анализи, заяви президентът Румен Радев.

Правителството мисля, че ще вземе мерки в скоро време всички кризи около нас, тези трудни за предсказване фактори покрай Украйна, да направят така, че всички промени с цените на електроенергията да бъдат поносими за българите, добави Радев.

Нещо, за което не се говори, излизането на битовите потребители на свободния пазар. България е единствената защитена страна досега. Искам да чуя визията на управляващите как ще решат този проблем. Надявам се да не бъде прибързано и без подготовка както бяха извадени на свободния пазар преди 2 г. малкият и средният бизнес, каза още Радев.

За акцията на спецпрокуратурата в ДАНС, той коментира, че е важен въпросът, "но ДАНС има здрава система и мисля, че там работят активно, така че да не допускат никакъв пробив в агенцията за шпионска дейност".

"Очаквам от правителството да защити по категоричен начин нашия национален интерес", уточни още Радев.

По темата за войната в Украйна, държавният глава коментира, че предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Когато някой има такова предложение, трябва да има ясна аргументация и решение. Какво направиха предишните управляващи, за да нямаме днес дефицит, нямаме съвременни кораби, бойната машина за пехотата се върна на кота нула. В момента и да искаме, няма какво да дадем, каза още Радев.

В коментар за кандидатите за управител на БНБ, президентът каза, че има ясно разделение на властите. "Надявам се Народното събрание да прояви достатъчно мъдрост и БНБ да остане, както и досега, институцията, която гарантира стабилност", подчерта още Радев.