Бившият служебен министър на транспорта Христо Алексиев е назначен за секретар по икономика на президента Румен Радев. Това съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Указът за назначаването му е от днес.

Христо Алексиев е магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати от ИмпириълКолидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.

През годините е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 година.

От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава, като един от сериозните казуси, по които работеше, беше изтеглянето на седналия край скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су".