Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви днес, че следващата седмица ще започне кампания за раздаване на таблетки калиев йодид на населението, по-специално на хората до 40 години, предаде Аджерпрес.

"Тази седмица правим информационна кампания, а от следващата започва дистрибуцията към всички, на които им се полага, по принцип това е населението до 40 години", заяви Рафила на пресконференция. Той обясни необходимостта от предоставянето на тези таблетки, като спомена въоръжения конфликт в Украйна, но и "колективната памет" за ядрения инцидент в Чернобил през 1986.

"Вие виждате, че непосредствено до границите на Румъния се разразява един въоръжен конфликт от голям мащаб. Очевидно съществува и колективна памет за инцидента, който стана през 1986 г. на територията на Украйна и е нормално здравните власти да реагират бързо и да намерят решение за всякакъв инцидент, който би могъл да възникне в тази ядрена зона", заяви здравният министър.

"Без да обезпокояваме по какъвто и да е начин хората - няма защо да правим това, трябва обаче да доставим на населението един от елементите, които намаляват ефекта от един възможен инцидент - повтарям, не вероятен, а възможен", добави Рафила.

Той заяви, че таблетките калиев йодид трябва да бъдат на разположение на населението, но отново изтъкна, че те трябва да се приемат само по препоръка на здравните власти, в случай че възникне такъв инцидент.

В събота министърът заяви, че дистрибуцията на таблетките може да отнеме две-три седмици, като отбеляза, че "говорим за няколко милиона семейства".