"Неуверени са първите стъпки на правителството, нужна повече информация от всеки един министър за свършеното през тези 100 дни. Не е лесно да се разгражда една система от 12 години. Те самите отчитат, че промяната трябва да става малко по-бързо. На този етап четири и половина е максималната оценка, която може да се постави на правителството засега", това каза в "Офанзива“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

100 дни на правителството

"Представях си една много по-сериозна алтернатива, но трудно се случват промените в една четворна коалиция. Имам надежда в една управленска програма със срокове. Предстоят инвестиции, за мен коалицията е стабилна, колкото и трудно да се взимат решенията. Ако нещо не харесвам, това е прекалената феодализация на министерствата по партии", заяви още вицепрезидентът.

Все пак за Илияна Йотова на този етап, в кризите, кабинетът се справят сравнително добре. Тя би искала да има повече решителност в съдебната реформа.

"Правителството има сто дни, но няма 100 шанса, то дойде на вълна от надежди, те бяха натоаварени с големи очаквания от бързи промени. Трябва да сме обективни, не помня българско правителство да е разтърсвано от толкова много кризи. Има добри предложения и първи стъпки, но искаме резултати", подчерта Йотова.

"Чакам след толкова години да видя електронното правителство. Инфлацията се нуждае от по-стройна програма, която да развива бизнеса, не да чакаме на компенсации и помощи", отбеляза още тя.

Войната

"Опасността от глобален конфликт е най-голяма от много години насам, но надеждата идва от преговорите, които се водят в Европа. Българските институции отговориха адекватно на предизвикателството още от самото началото", смята вицепрезидентът.

"Няма промяна в позицията на президентството, няма разминаване, търси се как максимално да бъде защитен българския интерес, ние не трябва да изпълняваме всичко, което ни се каже", категорична е тя.

"Анексирането на Крим постави голямата тема за енергийните доставки от Русия. Сега вече се стигна до споразумение за общо закупуване на газ от различен доставчик. Днес тази стратегия е напълно възможна. България ще има много важна функция, ние имаме хранилище за втечнен газ, а седем държави от ЕС нямат", отбеляза Йотова.

Тя подчерта, че Крим е анексирана територия от страна на Русия, а Румен Радев никога не е оспорвал това, репликата му е била за актуалното състояние в онзи момент.

Рокадите в кабинета

"Учудващо е отстраняването на кадрите на служебното правителство от кабинета, но е важно да се избегне назначаването на "калинки", смята Илияна Йотова.

"Правилно е постъпил премиерът Петков да освободи Стефан Янев като министър на отбраната, защото беше ясно, че между тях е има недоверие. Янев е бил прав, да изяви позицията си открито", отбеляза тя.

Според Йотова политическият проект на Стефан Янев би получила много симпатии от много формации, но подчерта, че президентството не се занимава с партийно строителство.

Руския посланик

"Поведението на Елеонора Митрофанова е недопустимо, България не е васална страна, към българските власти и народ трябва да се подхожда с уважение", категоричена бе Йотова.

Основните предизвикателства

"Войната е първата заплаха, втората е хуманитарната катастрофа и бежанците, как ще ги приемем и как ще се погрижим за тях - храна, медицинско обслужване, образование за децата, заетост", очерта първите задачи за управлението на страната вицепрезидентът.

За нея след това идва информационна война и търсенето на истината в нея. Следва справянето с икономическите и социалните последствия от военния конфликт.

"Не е достатъчен Планът за възстановяване, важно е да има цялостна национална програма и да се започне с най-уязвимите слоеве от населението. Съответните мерки и за малкия и среден бизнес, да заработи икономиката така, че да се преодолее цялата криза", смята Илияна Йотова.

Конституция

"Нашият проект за Конституция е готов и ще го представим на парламента, но чакаме да видим и предложенията от народните представители. Целият проект не съм чела, но съм запозната с някои предложения. Имам информация и за промяна в съдебната система, но не може да се говори за промяна в държавното управление, това беше изборен похват на някои от партиите, в това няма нищо вярно", категорична е Йотова.

Радев - Петков

"Няма напрежение между Президентството и кабинета, нашата позиция е чиста и откровена. Нашата отговорност е пред българските граждани, когато виждаме проблеми, излизаме и откровено ги посочваме, ние не сме PR на правителството, нито критици", подчерта вицепрезидентът.

Арестите

"Върховенството на закона, ако се спазваше в България, нямаше да има два мониторингови доклада от ЕС", заяви Йотова.

"От вчера има новина за разследване от европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства. Реторичен е въпросът защо българската прокуратура не се е занимавала с тези злоупотреби. Това е лош сигнал към Европа, проблемът е, че имаме още много да вършим", добави тя.

"Не подкрепям действията на Бойко Рашков, но ги разбирам", каза Илияна Йотова.