За тази изключително тежка обстановка при избухнала война близо до нас - правителство, коалиция и НС се справят добре в рамките на 100 дни управление. Стремежът е да се промени темпото на промените. Това коментира пред БНТ председателят на парламента Никола Минчев. Приехме бюджета, стартирани промени в Закона за съдебната власт, предстоят други промени в сферата на правораздаването. Кризите няма как да не отнемат фокуса на управлението, смята обаче Минчев.

Изборите винаги са възможни, това е демокрация, каза в отговор на въпрос той. На този етап не са налице предпоставки за разпадане на коалицията заради различни мнения за войната в Украйна, посочи Минчев и добави, че работи добре с депутати от БСП.

За изслушването на Владимир Зеленски пред българското НС той очаква да се приеме проекторешение. "Но неговото изслушване навлече изслушване на Владимир Путин", какъвто слух има, че се иска от депутат от парламента, каза той.

На финалната права сме с Плана за възстановяване и развитие, ДПС имат право да коригират въпроса като позиция, смята председателят на НС. По думите му средствата от него ще се използват за стимулиране на икономиката. Изпращаме хуманитарна помощ в Украйна, на военна - не е на дневен ред и вероятно така ще остане, посочи Никола Минчев.