Бургаският ветроходец Михаил Копанов се впусна днес в приключението на живота си. Тази сутрин той отплава от Морска гара към английския Плимут. От британското пристанище ще стартира най-смъртоносната регата в света, която ще премине по пътя на „Титаник“.

Смели яхтсмени влизат сами в Атлантическия океан при изключително тежки условия – минусови температури, силен вятър и вълни от 15 метра. Повече от 20 дни те са сами с океана и вятъра, изпитанието не е по силите на всеки. Завършват едва 30 % от стартиралите, а част от участниците губят живота си след смъртоносни корабокрушения.

Михаил Копанов обаче не се плаши от предизвикателството. Днес негови приятели го изпратиха и пожелаха успех.

58-годишният бургазлия е най-титулуваният ветроходец в България. Той е отдал целия си живот на ветроходството. През 2017 година се пробва по този маршрут с партньор, но тогава яхтата им се разби край Канада и цяло чудо е, че двамата оцеляха. Сега предизвикателството за него ще е още по-сериозно, защото е сам.

„В океана ще съм 21-22 дни. Там времето никога не е добро, представете си, че има наклонена плоскост и вие пускате билярдни топки. Циклоните вървят точно от Канада към Англия. През цялото време съм срещу течението, има големи вълни, както и гъста мъгла, а температурите покрай Канада са много ниски“, разясни Копанов.

На финал той благодари на близките си, че се съобразяват с мечтите му. Категоричен е, че ще направи всичко по силите си, за да премине през смъртоносния маршрут.