Пакет „Мобилност” трябва да бъде отменен, докато кризата с горива не приключи. Това заяви в ефира на „Денят на живо” евродепутатът Андрей Новаков.

„Бяхме на крачка да приключим с този вреден регламент, когато не ни достигаха само два гласа в пленарна зала. Всеки ден, в който този пакет не е отменен, ни показва колко прави сме били с защитата на нашата позиция. Настоявам пакет „Мобилност” да бъде отменен, докато трае кризата с горивата. Безобразие е да се карат празни камиони в такива условия”, добави той.

По отношение на задържанията на Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова, евродепутатът коментира, че темата се превърна в политически скандал в ЕП, равносилен на „ядрения бутон”.

„Сесията на ЕНП беше открита с реч на Вебер в която той говореше за случая. Даде да се разбере, че мисията на ЕНП е установила, че нищо не е налагало неотложност и задържане под стража. Нямало е налице опасност. Трябва да имаш непробиваеми доказателства, неизвестни до момента за престъпления, за да действаш така. Вече седмица чакаме такива доказателства да бъдат оповестени. Обществото видя, че това е направено само с политическа цел. Колегите в ЕП не разбраха напълно скандала, мислеха, че е грешка. Наложи се да им обясним. Преследваш ли политическо лице обаче, трябва да имаш едно наум и да си готов да докажеш правотата си в съда”, каза още той.

Новаков изрази опасения случващото се у нас да не предизвика връщане на Механизма за сътрудничество и проверка.

„Въпреки безобразията, които наблюдаваме от неопитните, но с голямо самочувствие управляващи, аз мисля за страна си. Моля се никой да не реши да връща този механизъм за проверка. От нас се очакват присъди, а не арести. Надявам се и да се задействат процедурите и България да успее да получи евросредствата, предвидени за нея. По „Плана за възстановяване” можем да се възползваме до 2026 година. Ако не използваме тези пари, те ще ни бъдат взети”, добави той.

По отношение на решението на Русия доставките на газ да бъдат плащани само с рубли, Андрей Новаков обясни, че нагласите в Европа са, че това няма да бъде прието.

„Няма да плащаме в рубли, такива са и нагласите на други страни, такава ще е общата ни позиция. Нашите системи обаче не са подготвени да се справят с абсолютна независимост в това отношение. 50% от доставките на газ в Германия например също са руски. Преди да предприемем резки движения, трябва да подсигурим росния бизнес и икономика. Едва ли Русия обаче очаква цяла Европа да се пренастрои и да плаща с рубли. Освен това има двустранни договори с Русия, в които е описано как точно тава разплащането и то не е в рубли”, уточни евродепутатът.