Половината европейски правителства, в това число и българското, ще паднат до края на годината заради войната в Украйна и санкциите, които търпят гражданите им, прогнозира социалистът Антон Кутев пред Нова телевизия.

По думите му това ще е резултатът от "този взрив на цените" и въпросът е не правителствата, а "дали гражданите могат да понесат цената, която политиците се опитват да ги накарат да я понесат", коментира той.

"Знам, че ние нямаме откъде да вземем газ", констатира Кутев и добави, че ако експертите намерят алтернативи за руското синьо гориво, подкрепя доставката му да спре, но "всеки, който иска да ги спре", първо да отговори откъде ще докара, на каква цена и как ще достави.

"В момента, в който някой ми даде разумен отговор, аз съм "за". "Тук въпросът е - какъв е българският интерес и каква е поносимата цена, която българинът може да понесе", обобщи Кутев.

Политиката на Путин е същата като на Запада в Ирак, Афганистан и Югославия - в света силният печели и този, който има повече оръжие и войски, които да изпрати на другия край, отбеляза още Кутев. "Аз не мога да си представя как може действията на Путин могат да бъдат оправдани, но Русия не е някаква друга част, тя е част от съвременната европейска цивилизация", напомни Кутев и посочи, че Путин прави същото, което и Западът.

Според него не са били положени дипломатически усилия войната да бъде спряна, "защото там от 2014 години се води война". "Като сме цивилизованият Запад, защо не взехме мерки тогава?", попита социалистът.

"Аз не разбирам как спираме войната и пращаме оръжие, това е абсурдно", не приема той призивите да пращаме военна помощ на Украйна. "Ние сме длъжни хуманитарно да помагаме. Не смятам, че начинът да се спре всичко това, е като Путин спре войната", каза Кутев.

"Проблем в Украйна има, проблем с Путин има, но следващото е - политическата класа трябва да гарантира, че няма да има други войни. Никога повече да не допуснем такава война, да преосмислим световния ред", добави той.

"Няма как да изгорим томовете на Достоевски и да спрем Толстой. Не можем да премахнем Русия от нашата история, политиката на Путин е едно, тя е същата политика като на целия ЕС. И причините за войната са едни и същи - те са алчност и резултатите са едни и същи - те са жертви", заключи Кутев.

"Не знам дали тази коалиция може да реши проблемите със съдебната реформа", коментира още говорителят на бившия служебен кабинет по повод арестите на лидера на ГЕРБ и стоте дни на кабинета.

"Ако правителството не се справи с казуса "Гешев", Гешев ще се справи с правителството. Според мен вървим към втория вариант. Минаха 100 дни, а не виждаме напредък. Така наречената съдебна реформа е там откъдето тръгна", категоричен беше той.

Според него не може по този начин публично да се арестува бивш министър председател.

"За мен това беше проблем. Но напълно разбирам защо го направиха и ги оправдавам - когато години наред прокуратурата се прави, че не забелязва ключовите дела, не може да ти излезе ключов бизнесмен, независимо с колко дела е, да каже, че е дал 60 милиона и никой да не го разпита", коментира Кутев.

Според социалиста именно затова вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков се опитват да заобиколят по някакъв начин прокуратурата, което обаче не е възможно по Конституцията.

"Затова всичко това изглежда абсурдно и смешно", обобщи Антон Кутев.