НАТО ще предостави на Украйна защитно оборудване срещу химически, биологични и ядрени заплахи, наред със средства за киберзащита, и ще защити от тези заплахи силите си, разположени на източния фланг, съобщи днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Съюзниците са "обезпокоени" от възможността за използване на такива оръжия в Украйна след руската инвазия и "се споразумяха да предоставят оборудване, което да помогне на Украйна да се защити от химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи", каза Столтенберг в края на извънредна среща на върха на лидерите на НАТО. Става дума за оборудване за откриване, защита и медицинска подкрепа, както и за обучение как да се реагира при заразяване и управление на кризи, каза той.

"Ние също така подобряваме готовността на съюзническите сили. Върховният главнокомандващ на военните сили на Алианса, генерал Тод Уолтърс, активира елементите на химическата, биологичната, радиологичната и ядрената отбрана на НАТО и нашите съюзници разполагат средства за отбрана, за да подсилят силите на тактическите формирования", добави Столтенберг. "Затова предприемаме действия както за подкрепа на Украйна, така и за самозащита", каза той.

Съюзниците се споразумяха да направят повече, за да помогнат на Украйна, след като чуха украинския президент Володимир Зеленски да подчертава "жизненоважното значение на предоставянето на повече военна помощ на страната му", каза Йенс Столтенберг, чийто мандат бе удължен с една година.

Той не уточни какви въоръжения ще бъдат осигурени от алианса, но висш американски служител каза, че САЩ са започнали консултации за предоставяне на противокорабни ракети на Украйна.

Лидерите на алианса също така одобриха създаването на четири нови бойни групи - в Румъния, Унгария, България и Словакия, и подсилване на четирите вече сформирани - в Полша и трите балтийски страни. Над 100 000 американски войници в момента са разположени в Европа и повече от 40 000 войници са под пряко командване на НАТО в източната част на Алианса, подчерта Йенс Столтенберг. "Това е нещо невиждано", изтъкна той.

Дискусиите за отбранителните способности на алианса ще продължат на срещата през юни в Мадрид. Те ще са фокусирани върху устойчивостта на силите на блока и увеличаването на военните разходи на съюзниците. "Сигурността се заплаща. Струва по-скъпо да се направи повече", предупреди Столтенберг.