България е готова да наеме изтребители втора ръка от съюзници в НАТО, докато се очаква доставката на поръчаните в САЩ за Българските военновъздушни сили F-16. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти след края на извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел.

Той уточни, че целта е българските военни летци да не губят способности. Според президента е необходимо да се обсъдят всички възможности, като по неговите думи вариантът Русия да поддържа изтребителите съветско производство отпада категорично. Радев изрази надежда следващата седмица да започне уточняване на възможностите старите изтребители на българските ВВС да бъдат поддържани в Полша. Това е временно, а се нуждаем от устойчиво решение, поясни държавният глава.

Президентът съобщи, че е разговарял със своя колега от САЩ Джо Байдън за решение - ако не може да се ускори доставката на новите F-16, да се мисли за взимането на лизинг на машини от същия вид втора ръка. Той посочи, че е разговарял също за други възможности, включително за наемане на друг вид европейски изтребители. По неговите думи разговори се водят с Нидерландия, Италия, Франция и Германия. Радев отбеляза, че сходен проблем имат и други страни от Източна Европа.