Русия отказва да приема от окачествените от нея страни като „неприятелски“ плащания за доставки на природен газ в чуждестранна валута, включително долари и евро, и ще премине към плащания в рубли. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителството, цитиран от информационните агенции.

"Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли", посочи той.

Русия обяви всички държави от ЕС за неприятелски (СПИСЪК)
Затова, обясни Путин, се планира Русия да се откаже от всички „компрометирани“ валути при такива плащания.

„Ясно е, че доставянето на нашите стоки в ЕС, САЩ и получаването на плащане в долари, евро няма никакъв смисъл за нас. Ето защо реших да приложа комплекс от мерки за прехвърляне на плащанията за нашия природен газ, доставян на неприятелски страни, към руски рубли във възможно най-кратък срок “, каза президентът на среща с членове на правителството.


В същото време Путин подчерта, че Русия цени репутацията си на надежден партньор и ще продължи да доставя газ на цените и в обемите, предвидени в съществуващите договори.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори.
"Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори", каза той.

Президентът добави, че чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции, след като Русия конвертира в рубли плащанията за газ от неприятелски страни. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане - тя ще бъде променена на руска рубла.

"Искам от правителството да предостави съответна директива на "Газпром" да направи промени в съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите трансакции", нареди Путин.

Засега няма реакция от страна на нашето правителство или коментар от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев имаме ли готовност за такъв вид разплащания.