"Проектът АЕЦ "Белене" не може да бъде изпълнен по време на тази криза. По-скоро може да се търси нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Няма опасност да спрат реактори в "Козлодуй", не вярвам Русия да спре износ на резервни части. Ние нямаме проблем с тях. Няма опасност от спиране на 5 блок на АЕЦ "Козлодуй", хората трябва да бъдат спокойни, това каза в "Денят на живо" по NOVA NEWS Валентин Николов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй".

Той добави, че България има запас от две години да работи централата, без да се внася никакво свежо ядрено гориво.

"Според мен ще се удължи мораториумът за тока с един месец или КЕВР няма да се събере до юни месец", изрази мнението си Николов.

За доставките на газ у нас експертът заяви, че пускането на гръцко-българската връзка през юни е добро, но не вярва, че през септеммври ще получим първата доставкта на газ. За него е важен и въпросът откъде ще идва газа.

"ЕК поиска намаляване зависимостта от Русия за енергийни източници. Ние не можем да сключим договор с "Газпром", но трябва да се каже защо. Трябва да има общ европейски отговор, не може само ние да вземем такова решение и да си убием икономиката. България трябва да бъде съпричастна към санкциите, но не може да се справи сама", подчерта Валентин Николов.