Русия ще отговори на решението на България да изгони 10 нейни допломати от посолството й в София. Това заяви руският посланик у нас Елеонора Митрофанова в интервю за телевизионния канал Россия 24. "Този отговор може би дори ще е асиметричен", добави тя.

По думите й решението на властите в София е обявено на 18 март, ден преди посещението на американския военен министър Лойд Остин на 19 март. "Всичко това беше направено, за да се демонстрира една голяма евросолидарност", коментира допломатът.

На въпрос как българската страна е обяснила действията си Митрофанова отговори:
"Никой нищо вече не обяснява. Просто гонят дипломати без всякакво обяснение, просто "за действия, несъвместими с дипломатическата служба. Което, разбира се не отговаря на истината".

По думите й, българските власти "е трябвало да направят нещо от европейска солидарност".

Руският дипломат разказа за проведените у нас протести на "Възраждане", като ги определи като "много масови и с анти-НАТО-вски характер".

"Народът на България не подкрепя нито реториката, нито действията на своето правителство по отношение на специалната военна операция в Украйна", коментира руският посланик.

"Не целят народ, но несъмнено това е болшинството от българския народ. В посолството получаваме много писма, в които се изразява подкрепа за Русия, в интернет много хора сами превеждат информация и коментари от руските медии", уточни Митрофанова.

Междувременно, стана ясно, че руските дипломати, които бяха обявени за персона нон грата от външното ни министерство, са напуснали територията на България.