„През изминалата седмица стана ясно, че няма да се налага да ползваме брокери, които са ни препоръчани от борсите, а директно закупуването ще стане от Държавния резерв. Но не като собственик, а като платформа за закупуване на зърно”. Самото зърно ще бъде в друга държавна фирма. Не в „Сортови семена”, а във „Врана”. Тя също е с принципал Министерство на земеделието”. Това заяви в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

Той поиска право на отговор във връзка с отправените преди седмица в студиото на предаваенто обвинения от бившия министър на земеделието Десислава Танева, касаещи попълването на Държавния резерв със зърно. Тя поименно спомена настоящият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който пожела право на отговор.

„Всъщност проблемът, който се съдържа в думите на бившия министър е, че създават инсинуации за липса на прозрачност в целия процес. Спрягаха се комисионни, които едва ли не трябва да посетят нечий друг джоб, а няма да бъдат направени по прозрачен начин. Искаме да разсеем тези съмнения. Да стане ясно, че целият процес по създаването на този резерв, който трябва да покрие потребността на страната до реколта 2023, е изпълняван и ще бъде изпълняван по прозрачен начин”, подчерта Христанов.

На въпрос защо е избран точно този модел на изкупуване на зърно, а именно то да се закупи от „Сортови семена – Елит”, а не от Държавния резерв той посочи, че от Министерство на финансите е получена препоръка, че от гледна точна на бюджетния процес, това не е оптимален вариант. „Избрахме дружество, което е с принципал държавата. Именно затова избрахме и „Сортови семена”, на което принципал е Министерство на земеделието и което има сходен предмет на дейност”.