След срещата с премиера Кирил Петков американският министър на отбраната разговаря и с българския си колега Драгомир Заков.

Двамата са обсъдили ситуацията в Украйна и са подчертали единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг, съобщават от министерството на отбраната.

Акцент в разговорите е била и сформираната от България постоянна многонационална бойна група, под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията са били засегнати и приоритетните за България въпроси, свързани с придобиването на нови способности и модернизация на българските Въоръжени сили, както и перспективите за сътрудничество в областта на киберсигурността. Очертани са и последващите стъпки за развитието на стратегическото партньорство между двете страни, допълват от министерството на отбраната.

На срещата са присъствали и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа.

Посещението на секретаря по отбраната Лойд Остин е знаково за двустранните отношения в областта на отбраната между България и САЩ, отбеляза министърът на отбраната Драгомир Заков. За последните 25 години това е първа визита в нашата страна на ниво секретар по отбраната.