Предложение за поставяне на бюст паметник на Васил Левски в Царево направиха общинските съветници от опозицията на морската община. По този повод те внесоха докладна записка в местния парламент. Тя е подписана от Емил Пейчев, Станислав Добрев, Станимир Фешев, Димитър Гочев и Дияна Добрева.

„За да поддържаме жив споменът за Апостола на свободата в сърцата на жителите на общината, вярата и уважението им към идеалите на този виден български революционер, считаме, че се нуждаем от поставянето на бюст паметник на Васил Левски. Предлагаме паметникът да бъде поставен в град Царево, на градския площад, в зелената площ между сградата на Общината и Читалището. Предлаганото от нас място намираме за подходящо и достъпно за всички желаещи да почетат паметта на Апостола.“, предлагат общинските съветници.

„В Царево сме в голям дълг към един от нашите национални герои и към децата ни.

Замисляли ли сте се, че в нашия град няма нито един паметник на Левски. Незнайно как хората тук поколения след поколение са се примирили с този факт.

Хубавото е, че все още имаме шанс да поправим тази грешка и да измием това срамно петно.

Входирах в деловодството на Общинския съвет предложение да бъде изграден и поставен паметник на Апостола на свободата. Идеята е на местния хореограф Дамян Дамянов и около нея се обединяват все повече хора. Средствата за паметника ще бъдат събрани чрез дарения и няма да ангажираме общинския бюджет.“, обясни общинският съветник Емил Пейчев.

Той изрази надежда, че мнозинството в Общинския съвет ще подкрепи тази идея. "Тя ни дава шанс всички да си подадем ръка и да се обединим около едно добро дело. Нека почетем Апостола така, както заслужава заради своята саможертва. Така Царево ще стане поредният български град, който е изразил своята признателност към Васил Левски.", заяви още Пейчев.