Заради дрънкането на оръжия между Русия и Украйна цената на газа скочи с 15-20% нагоре. Февруари вероятно ще е нужно ново правителствено решение за тавана на компенсациите. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Владислав Панев от „Демократична България“.

„Няма как газът на международните пазари да поевтинее. Трябва да обследваме сигурността на доставките на газ. Имаше информация за находището в Чирен, дали има достатъчно количество запаси там“, посочи той.

По думите му азерският газ е в пъти по-евтин, защото се пресмята по различна формула: „Ние го купуваме също на цена в пъти по-ниска от пазарната и това е един от начините газът да поевтинее „на входа“ и така да поевтинее за всички“.

Прогнозата на Владислав Панев е, че цената на газа ще продължава да се вдига поне до края на зимата.

Дерутатът призна още, че в управляващата коалиция има разнобой относно максималният осигурителен доход. Според него трябва да се направи анализ преди да се правят промени: „Да, има разнобой. В коалиционното споразумение е написано, че тези промени могат да се направят след анализ. Аз не съм информиран да има такъв“.