От полунощ в София влизат в сила новите противоепидемични мерки. Още в полунощ тази нощ столичната полиция ще проверява дали новите правила се спазват. Това стана ясно след заседание на Софийския областен щаб.

Заведения, ресторанти, кина, театри и други дейности със значение за общественото здраве ще работят до 22.00 часа с до 50% капацитет.

"СДВР са готови да извършат необходимите проверки и там където се налага да вземат адекватни мерки", заяви областният управител на София Иван Кючуков, предаде БНТ. Той допълни, че всички заинтересувани са уведомени още миналата седмица, че новите правила влизат в сила от полунощ.

Кючуков изнесе и данни за заетостта на леглата в София. От 1949 легла за неусложнени пациенти, заети към 7.30 часа тази сутрин са били 1047.

От 324 интензивни легла заети са 221. В София са разкрити и 103 педиатрични легла за лечение на корнавирус. Заети са 47 от тях. Разкритите реанимационни детски легла са 5, заето е само 1 от тях. А от 29 легла за новородени с COVID-19 са заети 7.

Областният щаб не е обсъждал затваряне на детските градини. По данни на Столичната община към момента карантинираните учители и деца са под 10%.