Борбата с инфлацията не е отговорност само на централните банки, но и на всички онези, които определят политиките. Това включва и стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19.

Това заяви днес директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на панел на Световния икономически форум, съобщават от агенция “Ройтерс”.

По думите й важно е централните банкери да се водят от ясни данни в отговора си на повишаващите се цени и да съобщават отчетливо всяко затягане на фискалната политика. Освен това според Георгиева е важно всички, отговарящи за националните политики да реагират чрез увеличаване на усилията за по-голям брой ваксинирани.

"Първо и преди всичко трябва да признаем важността на борбата с пандемията", казва тя, като отбеляза, че 86 държави по света не са достигнали планираното ваксинационно покритие на поне 40 процента от населението до края на 2021 г., пишат от БТА.

По думите й инфлацията е специфична за всяка страна, което прави по-сложни политическите решения през 2022 г. отколкото през първата година на пандемията.

"Така че вече не можем да имаме една и съща политика навсякъде. Тя трябва да е специфична за всяка държава. И това прави нашата работа много по-сложна", допълва тя.

Шефката на МФВ предупреди, че затягането на паричната политика на САЩ може да доведе до проблеми за страни с високо ниво на дълг, деноминиран в долари и да подейства като леден душ за крехкото възстановяване на някои страни.