Министър-председателят Кирил Петков трябва да възстанови силата, независимостта и водещата роля на правителството и фигурата на министър-председателя. Това каза Росен Плевнелиев, който заедно с президента /2002 - 2012 г./ Георги Първанов участва в публична дискусия на тема "Ролята на политическото слово".

Дискусията се организира от Студентския клуб на политолога на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Сред официалните гости бяха ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, проф. Румяна Коларова, Даниел Смилов и др.

Плевнелиев апелира към министър-председателя Кирил Петков колкото се може по-скоро да се дистанцира от всякакви съмнения за влияние на президента Румен Радев.

Плевнелиев каза, че очаква Кирил Петков да даде ясен срок кога България ще влезе в еврозоната. Той изрази опасение, че ако младите хора на България не упражнят натиск върху следващата фаза за интеграция на България в ЕС, която по думите му днес е поставена под угроза, членството в еврозоната няма да се случи. Посочи, че за шест години президентът Радев нито веднъж не е повдигнал въпроса за членството на България в еврозоната.

Плевнелиев каза, че се намираме в президентска република днес. Днес сме в ситуация, в която Конституцията на Република България е обърната с главата надолу, коментира той. Последни по План за възстановяване и устойчивост, последни по ваксинация, последни - неразбрани, и по казуса с РСМ, последни по икономическо възстановяване, на никъде не сме с еврозоната, добави Плевнелиев.