Говорим 400%, не са 4, не са 40, не са 2-3 стотинки разлика. Веднага ви задавам въпрос - горивото на АЕЦ "Козлодуй" платено ли е? Платено е. Работните заплати същите ли са? Същите са. Въглищата в Маришкия басейн, другия основен производител на електроенергия, нашите български въглища - те не са се повишили. Заплатите на миньорите повишили ли са се - не са. А на фактурата за ток на нашето шивашко предприятие - 380% нагоре. Къде отиват тези пари? Къде се акумолират. Водните корита са държавни. Остават слънцето и вятъра - тях ли компенсират? Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на партийна среща в Силистра, на която му бяха зададени множество въпроси, свързани с положението, в което се намира държавата в момента.

"Днес имаше рекорден брой - над 11 хил. заболели от COVID. Пак над 90 българи са починали, а вчера бяха 161. Вече не е новина, че сме първи по смъртност в света. Акад. Денков се научи да шикалкави. Сега не било затваряне на училища, а дълга ваканция. Лъжат. Нали родителят пак трябва да си седи вкъщи. Дали се води дълга ваканция или затваряне на училища, ефектът е един и същ. А това още юни месец трябваше да се предвиди. Щетите вече са нанесени", заяви Борисов относно допълнителните пет дни ваканция за учениците.

"Дори ако приемем, че от днес държавата извади 400% да компенсира това предприятие, то пак от някъде тези пари трябва да дойдат. Така че, като говорим за цената на тока, мога да дам пример с миграцията. В цяла Европа имаше мигранти, но в България бяха 0. В България токът може да отскочи с лев - два, пет. Защото ние го произвеждаме, не го внасяме, а изнасяме. И с една мярка, с един модел, можеше да се отрегулира това. Още юни месец щеше да приключи всичко. Същото е с цената на газа. На мен ми омръзна да слушам шефа на "Булгаргаз" и министърът на енергетиката да се дрънкат всеки ден и да изнасят търговски тайни от договорите", допълни още лидерът на ГЕРБ по въпроса с високите цени на тока.

"Сега много трудно биха се възстановили нещата", заяви той. "Цената на тока при нас беше 80 лв., а сега е 4 пъти по-скъпа."

Борисов припомни, че България е на първо място в Европа по наличие на шистов газ и тази тема рано или късно трябва да бъде отворена.

"Миналата година имаше добра реколта. Сега гледам няма сняг, торовете бяха 450 лева миналата година, сега са 1450. Нафтата гони три лева, транспортните разходи скочиха. При мен имаше протести за по 10 стотинки разлика и ние се борихме да смъкнем цената. Сега погледнете", заяви Борисов. "Сега това не ги интересува. Единственото, което ги интересува е, кога ще се направи агенция по храните."

"Представяте ли си Томислав Дончев, като вицепремиер, да не е внесъл Плана за възстановяване. Представяте ли си го практически? Другите държави вече взимат трета вноска, авансите взеха. Отиват и вземат нови и нови пари, компенсират. Ние още не сме го внесли и като го внесеме, докато евентуално го одобрят, ще отиде април - март. През това време гърци, румънци, хървати, всичко около нас работи с милиарди евро. Ние единствено чегъркаме ГЕРБ", каза Борисов.

"Северът без АМ "Хемус" е обречен", заяви лидерът на ГЕРБ. "Това е пълноводната река на България."

"На ниските цени ви бяха виновни инхаус процедурите, а ние ги пуснахме заради бизнеса. За да може бързо да се строи - до 2024 година да имаме АМ "Хемус" и да имаме София - Видин. Сега със спазване на всички обществени поръчки, обжалвания, почнаха да говорят за 2030 година. От 2022 до 2030 година бизнесът, туризмът да се оправя сам", възмути се Бойко Борисов.

"Сложете го от днес - 11 хил. болни на ден, в следващите 14 дни близо 400 - 500 хил. души ги вадим от работа. За една държава със сравнително малко население, сравнително малка работна сила, това е пагубно", заяви бившият премиер.

"Продължаваме промяната... каква промяна, на вас всичко ви е надолу. Каквото и да хванеш, то е надолу. Битка за постове, битка за агенции, това виждаме в момента", каза Борисов. "За Плана за възстановяване е скандално. Да ни чакат пари в Брюксел, които да ползват хората и да го няма. А в следващия момент ни говорят за капацитет. Нашият план беше готов, оставаше да го приемат и щеше да има едни 50 милиарда."

"За пенсионерите също е една тема, която много се изкривява. Защото на първи януари - юли си върви процеса по актуализация на пенсиите по закон. Тогава, понеже са ни мили тези хора, а и всеки човек, когато влезе COVID кризата, всяко живо същество има нужда от едно и също лекарство, от една и съща храна, от това, да си плати тока. Затова ние казахме - върви актуализацията на пенсиите по закон, но по 50 лева за лекарства на всеки пенсионер. Може да не е много справедливо, защото един е работил повече, но в кризата е все едно сме във война. Може ли на един да дадеш две филии хляб, а на друг половинка? Затова казахме - ще даваме 50, бюджета може да издържи, докато чете кризата. Те за да не излезе, че са тези 50 лева, които ГЕРБ ги даде, ги направиха 20, които ужким Радев ги дава и започнаха сега да ги мамят, а огромен брой пенсионери получиха по-малко, отколкото се надяваха да вземат", коментира Борисов.

"Така се заиграха със страховете и надеждите на хората. Ние винаги сме били честни", заяви лидерът на ГЕРБ.

Той заяви, че откакто ГЕРБ са чегъртани, чуждестранните инвестиции са намалели на половина, а министърът Лорер казвал, че потоци от чуждетранни инвестиции течели към България. "Все едно Дунава наполовина да се смали, а вие да кажете: Гледай колко тече!", коментира Борисов. "Трагично е, не е смешно."

"Положили сме огромен труд, поколения политици, за да постигнем Договора за добросъседство. Вчера разбрах, че братският ни народ РСМ няма да напада България и няма да имат териториални претенции. Представяте ли си каква новина - подарените от България танкове да дойдат, да ни вземат Банско, Петрич...Не знам какво са имали предвид, само знам, че пред мен македонски политик не си е позволявал да говори, че се отказват и няма да имат териториални претенци към България. Това е водеща новина: "Спете спокойно, Банско остава български", заяви Борисов. "Към кое да имат претенции?"

"Техният премиер успя да вкара нашия в капана с фашизма. Това не е за подценяване. Защото когато започнахме да говорим за фашизъм в България, тогава аз се извиних за неспасените македонски евреи, но българският народ, обществениците, цар Борис, са положили огромни усилия в това най-мракобесно време и са спасили единствени над 50 хил. български евреи", допълни бившият премиер. "Влизайки в капана за фашизма, ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер."

"Нека всичко друго остане на заден план и да спим спокойно - няма да има териториални претенции към България", заяви Борисов.

"В момента четирите партии така са се вкопчили една в друга, че падане няма. Всички са се добрали до хранилките", каза още той.