Никой не е "за" токът да поскъпне. Ако има такъв, трябва да се прегледа. Нацията е разделена. Оня ден слушах един депутат, който каза, че мнозинството българи били "за" сертификатите, което е пълна глупост. Това каза социологът Андрей Райчев в "Говори сега" по БНТ.

"Всяка форма на ограничение кара хората да настръхват", допълни Георги Харизанов от Института за дясна политика.

"Науката е мислила, че Земята е плоска, а днес мисли, че скоростта на светлината не може да се премине, но утре ще е друго. Вярваме в това, което е истината сега. Това, което ни научи науката в последните 2 години - носете маски, после локдауни и трети са ваксините. Аз съм ваксиниран, но ваксинираните боледуват. Оказа се, че в България не вярват не само на българската, но и на световната власт. Чистата дивотия, че някой ще ни чипира - когато се добави фашистки елемент и стане конспиративно, то става дивотия", категоричен е Райчев.

"Не, че маските не заразяват, а не пазят докрай. Борисов имаше лековат стил в общуването с медиите. Не виждам нищо общо. Оказва се, че да се управлява не е толкова лесно. Те са на власт вече 11 месеца, а не един месец. Това със стоте дни го оставете. Това, че не е лесно да се управлява, ще започне да личи. Недоверието също ще се засили. Явно и новите управляващи не се справят", каза Харизанов.

Според Райчев към момента управляващите наследяват една много хитра политика на Борисов.

"Забраняваш всичко много строго, но на практика не е забранено. Ако направят локдаун, ще започне едно страшно ръмжене. Тази коалиция няма да издържи никакви крайни решения. Не може да ги издържи. Как правителството на Трифонов ще направи локдаун? Ограничени са като ски писта, но вървят добре. Всяка тяхна грешка се увеличава по коефициент", обясни Райчев.

"Нека видим някакво ново решение, което ще вземат. Чакам да има такова по някоя тема, която и да е било - бизнеса, фалиращите заведения, индексациите на пенсиите. Да видим някакво действие, за да си направим някакви изводи. Засега нищо не правят, ама са супер. Но нищо не правят", коментира Харизанов.

Харизанов коментира и темата със Северна Македония.

"Северна Македония бламира процеса с договора по добросъседство. Колко време да печели? Ние не бързаме за никъде. Ако някой тук иска да печели и да губи, ние не бързаме за никъде", категоричен е той.

"Те не си представят какво е запад. Западът със сигурност ще спази правото на една от страните. Те са формална демокрация. България трябва да се съгласи или няма да влезете в ЕС", завърши Райчев.