Кирил Петков се срещна с представители на „Възраждане”. При премиера бяха зам.-председателят на партията Цончо Ганев, Петър Петров и доц. Атанас Мангъров в качеството му на здравен експерт на формацията.

„Това, което се случи, е плод на общите усилия на всички хора, които бяха пред парламента онзи ден. Лошо е, че не се чува гласът на хората и трябва да се стига до протести, за да може ръководството на държавата да ги чуе, да имаме една конструктивна среща, която трябваше да се проведе още преди повече от един месец”, заяви Ганев след разговора с Петков.

По думите на зам.-председателя на партията властта е стигнала до извода, че трябва да започне да води диалог с хората след протеста. „Срещата премина в конструктивен вид. Ние поискахме моментално отпадане на зелените сертификати. Това на този етап беше отказано”, уточни Ганев.

В „Денят на живо” депутатът от „Възраждане” адв. Петър Петров обясни, че на срещата е постигнато съгласие за съставяне на работна група под егидата на премиера. „В нея трябва да участват тесни специалисти, защитаващи и двете тези - „за” и „против” ваксините”, уточни той.

В групата ще има представители на „Възраждане”, заяви Ганев. Сред тях ще е Диан Николов, който работи в областта на медицинския мениджмънт и е статистик. До сряда трябва да се уточнят хората. Групата ще работи поне две седмици и след това ще има форма на доклад до какви изводи е достигнато”, каза зам.-председателят на партията.

От „Възраждане” са поискали още с днешна дата да отпадне тестването на учениците. „Министър-председателят отказа. Вярваме, че работната група ще се обедини около това, че провеждането на тестове с положителност 0,001 е безумие да продължава”, категоричен е Ганев.

Партията е поставила срокове, като до сряда трябва да се сформира работната група, а две седмици след това тя да е анализирала и обобщила информацията, за да даде ясни и точни предписания как да се процедира със зеления сертификат.

„Ако правителството продължава със своята неотстъпчивост, ние сме категорични, че протестът, който беше онзи ден, ще бъде в много малък вариант от това, което предстои. След тези две седмици, ако няма проявен здрав разум от страна на правителството, ние отново ще сме пред Народното събрание”, предупреди Ганев.

Срещата е станала възможна след отрицателен PCR тест на Петков, уточнява БНР. До днес той беше в изолация заради положителен резултат за коронавирус на председателя на Народното събрание Никола Минчев, даден след провелия се в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност при президента.