В декларация от името на ПГ на ПП, ИТН, БСП и ДБ, управляващите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

"Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за действията си и даде възможност на прокуратурата да изпълнява функциите си в защита на публичния интерес, върховенството на закона и правата и свободите на гражданите", каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров, който прочете декларацията.

Той посочи, че коалицията отчита, че системата ерозия на правото се дължи на изграждането на олигархична зависимост между институциите, както и на корупцията по високите етажи на властта.

"Като взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандартите на ЕС и на Света на Европа, като и че липсват ефективни механизми на търсене на отчетност и отговорност на главния прокурор. Като отчита системите препоръки на ЕС, докладите за върховенството на правото с критиките за липсата на борба с корупцията по високите етажи, които да водят до резултати . Като отчита позицията на ЕК по Националния план по възстановяване и устойчивост, в която се настоява а въвеждане на ефектен механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и мерки за зачитане на правото като условие за финансиране на плана", се казва в декларацията като мотиви за искане на оставката на Гешев.
В нея са посочени още препоръките на Венецианската комисия за отчетност на главния прокурор, както и решението на Европейски съд относно липсата на ефективност на контрола върху главния прокурор.

Освен това управляващите посочват ниското доверие на обществото в главния прокурор и масовите протести с искане за оставката му.

"Не съм запознат. Днес не е денят да обсъждаме кризисен пиар. Днес е важен изборът на председател на Върховният касационен съд (ВКС)", коментира Гешев. И поясни, че не трябва да се позволи, както при неговия избор, процедурата за избор на председател на КВС да се превърне в "жълт оттенък".

Дали ще има избор или няма да има успешен избор, важното е процедурата да протече професионално, каза още Гешев.

Той не отговори на въпрос за намерението на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да подаде оставка до 1 март.