Консултативен съвет по национална сигурност не беше свикван много отдавана, макар че се изредиха много кризи. Свикването му сега със сигурност означава нещо. Прилича ми на някакъв тип застраховка „Гражданска отговорност“ – да не би когато министър-председателят отиде на визита в Македония да направи нещо различно. В един по-внимателен прочит прилича на позициониране кой е най-големият началник. Тук г-н президентът сякаш успя да се покаже като по-голям началник от изпълнителната власт.

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият вицепремиер Томислав Дончев.

В ролята си на опозиция Дончев се затрудни да даде оценка на новото правителство. Липсвали каквито и да било действия по отношение на кризата, имало само намерения. Даде обаче колегиален съвет: „Анализът е хубаво нещо, но хората очакват конкретни действия в тяхна полза от първия до последния ден на мандата“. Според него кризата с цената на тока за бизнеса могла да бъде смекчена.

Той коментира и последните обвинения на Рашков, че 30-40 на сто от милионите, давани авансово за строежа на АМ „Хемус“, са били насочвани обратно към ГЕРБ: „Самата идея, че от преведени пари на фирма разходването е един вид злоупотреба, е да се каже, че злопуотребяваме със заплатата си, работодателят не следи какво правим с нея. При обществените поръчки е същото – аз възлагам на някой да свърши работата да построи участък от магистралата, ако не го направи - ще плаща неустойки“, каза Дончев.