КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на северна Македония, който е в застой.


Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 г. с България, каза Румен Радев и цитира документи за връзките между двете страни.

Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание. Но България държи на пълното равноправие на македонските българи.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност.

Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес, каза още Радев.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото в преговорния процес, допълни той и изтъкна, че КСНС препотвърди готовността на Албания за членство в ЕС.

МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи, отсече Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите.

Изпълнителната власт да предприеме мерки за изграждане на коридор № 8 със Северна Македония и Албания, НС да предложи на Северна Македония структуриране на съвместни парламентарни групи със Северна Македония, каза Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС.

Това, което ни предстои, изисква българските политици да имат единство във вижданията си и в действията си, посочи той.

При провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната политика на страната, като спазва договора от 2017, декларацията на 2019 година. Даване на съгласие за начало на преговорите да не се обвързва със срокове , а с реални резултати, включително и по отношение на македонските българи.