Близо 254 хиляди израелци са получили четвърта доза ваксина срещу коронавирус през първата седмица след одобряването й, предава ДПА, като се позова на съобщение на здравното министерство. Четвъртата доза беше въведена като част от стратегията на Израел за борба с рязкото увеличаване на броя на инфекциите с варианта Омикрон на коронавируса.

Засега право да получат четвърта доза имат само хората над 60-годишна възраст, медицинският персонал и лицата със слаба имунна система.

Заради разпространението на силно заразния вариант Омикрон страната се изправи пред безпрецедентно повишаване на инфекциите на дневна база, като днес отчете повече от 17 500 случая, според данни на министерство на здравеопазването.

Заради повишаването на случаите също и сред здравните служители министерството на здравеопазването обмисля да позволи на лекарите и медицинските сестри да продължат да работят, дори и ако са дали положителен резултат на тест за коронавируса, до момента, в който те не проявят някакви симптоми. Докато преди Израел беше оценяван като образец заради усилията си за ваксинация, сега кампанията е в известен застой.

Само около 61 процента от 9,4-милионното население на Израел все още се счита за напълно ваксинирано. Това означава, че тези хора са получили две дози ваксина и са изминали по-малко от 6 месеца от втората им доза, или че те са получили бустерна доза.

Около 30 на сто от населението изобщо не са ваксинирани, а при около 9 процента от населението валидността на ваксинацията вече е изтекла.