Има няколко обществени поръчки за над 3 млн. теста за учениците, но няма фирми, които да могат да доставят такива количества за кратките срокове, които ни трябват. Това обясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

По негови думи обективният проблем е, че въпреки че парите са налице, тестове в България няма, защото няма достатъчно тестове от фирмите, които да ги доставят.

Министърът посочи, че досега на училищата са предоставени над 1 млн. теста.

Той обясни, че за да се върнат в клас всички ученици, са необходими 1,4 млн. теста седмично.

"Това, което липсва в момента, са тестове в страната, които да бъдат доставени от дистрибуторите. Когато се появят тестове в склада на БЧК в село Лозен, те се разпределят в училищата. Ние получаваме на малки порции по 100 000 - 150 000 теста, които позволяват да поддържаме 1 до 4 клас, но не позволява да пуснем по-големите ученици, защото няма за тях", поясни министърът и допълни, че учениците от 5 до 12 клас в почти половината общини са минали на ротация заради спада на заболеваемостта. Имало и ученици в присъствено обучение.

Децата не са убийци, но те се заразяват, някои от тях губят живота си, подчерта Денков и припомни, че вчера е станало ясно, че 22-ро дете е изгубило живота си от коронавирус от началото на пандемията.

Грижата за това децата да запазят здравето си, е изключително важна, затова трябва да бъде слагана в целия баланс, който правим, когато обсъждаме присъственото обучение, отбеляза министърът.

Според него родителите имат избор, ако искат децата им да са в училище - могат да се ваксинират, могат да се тестват, където има тестове, или да предоставят документ, че са преболедували. В противен случай паралелката остава вкъщи.