При първата вълна от ноември 2020 година имахме 18 хиляди починали, това беше най-смъртоносната вълна - декември имахме по 400 човека на ден, това е по официалната статистика. След това при пролетната вълна през 2021 - имахме 16 хиляди човека смъртност, с пикова смъртност от 300 човека на ден, а сега при тази вълна имаме 10 хиляди смъртност, което е по 250 човека на ден за момента. Това обобщи пред БНР математикът Антони Рангачев, преподавател в Университета в Чикаго и научен сътрудник в БАН - в института по "Математика и информатика".

"Тази надвишена смъртност се дължи на претовареността на болниците, това, че хора с други заболявания не могат да постъпят в болница. Сега коефициентът на надвишена смъртност към официална смъртност е над 2, което говори за претовареност на системата", обясни той.

"Досега имаме 44 хиляди починали повече от обичайното за България. Обичайната смъртност е 23 хиляди души годишно", добави още математикът.

Според изчисленията тази вълна сега ще надмине двете предишни вълни като комулативна обща смъртност.

"Тя се точи вече 10-а седимица и не се вижда пик. Това не е добре. Така че тези сега по 10 хиляди починали, докато се нормализира ситуацията, те могат да станат 20 хиляди. Това ще бъде най-смъртоносна вълна", прогнозира Рангачев.


"Имаме в момента рекорден брой починали на фона на по-ниските хостипитализаци в сравнение с пролетната вълна. Аз мисля, че това са дължи на това, че Делта варинтът е по-смъртоносен", изтъкна математикът.

Рангачев подкрепя локдаун, защото въпреки че е добро решение "зеленият сертификат" е въведен късно.