Европейският парламент заведе дело пред Съда на Европейските общности срещу Европейската комисия заради осезаемо закъснение при прилагането на механизма за върховенството на закона, с което се обвързва и отпускането на средства. Това става около седмица, след като парламентът прие резолюция, в която се казва, че ако Комисията не направи това, ще подаде иск срещу нея в Съда на ЕС.

Според евродепутатите Комисията не е приложила регламент, "позволяващ на Европейския съюз да преустанови плащанията от бюджета на ЕС към държави членки, в които върховенството на закона е под заплаха".

"Очакваме Европейската комисия да действа последователно и да изпълни това, което председателят Урсула фон дер Лайен заяви по време на последната ни пленарна дискусия по този въпрос. Думите трябва да се превърнат в дела", каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Стъпката идва, след като миналата седмица Полша бе обект на дебати в Европейския парламент, където кръстосаха шпаги председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Полша Матеуш Моравиецки.

Основен проблем се оказва Дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, в чието лице Брюксел вижда политическа намеса в съдебната система. Самият Моравиецки защити правото на Полша да има свое законодателство там, където държавите-членки не са транспонирали правата си на Общностно ниво.

По-късно зад него застана и унгарският премиер Виктор Орбан, който на срещата на европейските лидери определи Полша като "най-добрата страна в ЕС".

В сряда съдът в Люксембург наложи рекордната в историята на Евросъюза глоба на Полша от 1 млн. евро дневно заради неизпълнение на негово решение от юли за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара самата Фон дер Лайен вчера заяви, че Комисията няма да одобри плана за възстановяване и развитие на страната, докато тя не разпусне въпросната камара.