Кризата край Камен бряг върви към своя край. Изплува заседналият в местността Яйлата кораб, след като днес бяха прехвърлени последните 600 кубика от азотния тор на борда на плавателния съд. Това се случи след няколкото възпрепятствани от лошото време опита по разтоварването на “Вера Су”.

Подготовката за тази операция започна още в края на миналата седмица, когато бе източена навлязлата в машинното отделение вода и бе инсталирана платформа до плавателния съд. През уикенда имаше неуспешни опити да започне изтегляне на кораба. При първия от тях участваха два влекача, но въжето се скъса. Впоследствие към тях се присъедини и трети влекач, но въпреки всички усилия, "Вера Су" не помръдна.

Сагата започна в края на септември. В първите 4 дни нямаше институционална реакция. Междувременно екоактивисти алармираха за потенциална екологична катастрофа. Причината - на борда на кораба се превозват азотни торове. На 24 септември Басейнова дирекция потвърди, че има следи от нитритен азот във водите на Черно море. Два дни по-късно транспортният министър разпореди незабавна операция.

Тя обаче претърпя провал. Акцията започна в понеделник (27 септември), когато към заседналия в скалите край Яйлата кораб бяха пратени кран и баржа. Баржата обаче заседна, а машината, която трябваше да опакова азотните торове, се развали. Това наложи вземане на друго решение - товарът да се прехвърли с щипките на крана. Кадри в социалните мрежи обаче показаха, че азотните торове се изсипват във водите на Черно море. Ден по-късно обявиха прекратяване на операцията, а Министерството на околната среда и водите категорично посочи, че не е разрешавало подобни способи. Шефът на “Морска администрация” бе уволнен.

Наложи се българските власти да потърсят чуждестранна помощ. Извършено бе укрепване на кораба, което да го предпази от обръщане заради лошото време, а междувременно стана ясно, че “Вера Су” потъва. Екипажът обаче отказа да напусне борда. Дни по-късно бе евакуиран.

След като на 9 октомври вълните започнаха напълно да заливат кораба, министър Алексиев обяви подозрението си, че турският собственик на кораба нарочно забавя каквито и да е било действия, за да може да се възползва от застраховка след потъването на кораба.