Президентът Румен Радев прекъсна предизборната си кампания и свика на среща при него служебния кабинет, заради усложнената епидемиологична обстановка.

Той постави няколко ключови задачи на кабинета. Първата е приоритетното връщане на учениците, най-вече от 1-ви до 4-ти клас, в училище при гарантиране на тяхното здраве. Радев зададе въпрос към министър Денков кое е наложило тяхното спиране от присъствено обучение.

Втората му критика бе относно разпространението на обявените за „безплатни” антигенни тестове от държавата.

„Въпреки обещанието за безплатни тестове на някои места хората трябва да заплащат между 15 до 40 лв. за тест. Така един работник трябва да плаща по 80 лв. на седмица, за да ходи на работа. Нека Министерството на здравеопазването осигури възможно най-бързо обещаните тестове”, каза Радев. Здравният министър заяви, че наистина са закъснели с разпространението им, но работят по въпроса. Той припомни, че таксата за извършване на тестовете, доставени от държавата, ще е до 10 лв.

Президентът се заинтересува как стои и въпросът с получаването на „зелен сертификат” от хората, които са преболедували, но не са регистрирани в системата, защото имат антителен тест. Указанието на президента бе да се проучи дали в Европа има практика за издаване на сертификат в този случай, и ако има, да се въведе и в България.

Срещата на президента Радев със служебния кабинет напомни на пресконференция, на която държавният глава задаваше най-важните въпроси за обществото на отговорните министри, очаквайки бърз и навременен отговор.

„Предишните управляващи насадиха трайно недоверие срещу ваксините, които са най-надеждната защита. Ясно беше, че определени партии и кандидати за президенти ще се вззползват от ситуацията и ще искат Вашите оставки без да имат смелостта да приложат алтернатива и дългосрочно решение. Ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Осъзнавам негативния ефект в дните преди изборите, но за мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици е по-важен от резултата на изборите. С вас съм готов да платя резултата от всички битки. Въпреки високата цена, подкрепих вашето решение да оставите обществото и икономическия живот отворени. Това дава свобода на избор, а не да дишаме от локдаун до локдаун”, каза президентът Радев.