ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в ситуацията на шоково поскъпване и последиците за икономиките на общността – изцяло отговорността се прехвърля в държавите членки и техните финансови възможности. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където взе участие в Европейския съвет.

Отхвърлено е било неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти, което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс.

Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на електроенергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула. По думите му „сериозна съпротива“ е срещнало предложението му за анализ за връзката между цените и пакета „Готови за цел 55“.

„Докато не намерим решения как енергията от ВЕИ да я съхраняваме, а такова в момента няма устойчиво, ние не можем да задраскаме нашите базови мощности. Когато говорим за стратегическа автономност, това е енергията от АЕЦ и въглищата. Решенията за неглижиране на този вид енергия са доста прибързани в тази обстановка“, категоричен бе Радев.

Очакването му в тази посока е през ноември Европейската комисия да обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

„Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ“, коментира още Румен Радев.