Хакерски атаки от Русия, САЩ, Бразилия, Украйна, Индонезия, Великобритания, Тайланд, Китай са в основата на срива на сайта на Националната здравна информационна система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито. Това стана ясно от съобщение на държавната фирма “Информационно обслужване”. В момента системата издава над 15 000 документи за час.

“Оповестяването на епидемичните мерки, свързани с достъпа до обществени места чрез европейски зелен сертификат, бе съпроводено със злонамерени действия тип „отказ от услуга“ (DDoS) срещу инфраструктурата, обслужваща Националната здравна информационна система”, посочиха от фирмата.

В рамките на 24 часа към портала било насочено огромно количество трафик, като в пиковите моменти злонамереният трафик надхвърлил 400 Gbps. Това наложило прилагането на по-агресивни мерки за ограничаване на зловредния трафик и използване на специализирана инфраструктура за анализ и противодействие, чрез които започна възстановяване на предоставяните услуги. Не били отчетени опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

В първите часове след оповестяването на мерките на 20.10.2021 г. са издадени и свалени от системата рекорден брой зелени сертификати – над 106 000. До 15.00 днес са изтеглени над 64 000 сертификата. В момента системата издава над 15 000 документа за час.

“Степента на информационната сигурност в България не е на необходимото ниво, поради което от адресите на множество легитимни потребители – болници, ваксинационни пунктове, лични лекари и индивидуални потребители към НЗИС се наблюдава зловреден трафик. Това налага тяхното временно ограничаване и поетапно включване към системата”, добавят от ИО.