Часове след като новите мерки на здравното министерство влязоха в сила, броят на ваксинираните лица у нас се увеличи драстично. 23 206 дози ваксини срещу COVID-19 са поставени в страната до 17 ч., днес, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Интересът се повиши, след като стана ясно, че дейностите на закрито ще са достъпни само за хора със "зелен сертификат". Причината за по-рестриктивната мярка е ниският процент на ваксинирани у нас. Под 30% от населението е имунизирано срещу COVID-19, а броят на заразените с коронавирус лица се увеличав. Расте натискът върху лечебните заведения, висок е и броят на жертвите.

Заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров предизвика и негативна реакция. Вчера голяма демонстрация срещу противоепидемичните мерки имаше в София и още няколко български града, като протестите продължават и днес. В столицата от привърженици на партия "Възраждане" нападнат бе просветния министър проф. Николай Денков, а кръстовището на "Орлов мост" бе блокирано.

Заради недоволството днес здравното министерство направи лека крачка в страни и удължи срока на валидност на "зелените сертификати" от 6 месеца на година. Ще се издават и документи след направен антигенен тест. Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификат.