Според бившия министър на здравеопазванетоот ГЕРБ Костадин Ангелов не може да бъде издаван зелен сертификат на хора, които са получила само първата доза от ваксината срещу коронавирус.

Причините за това са две – първата е, че само една доза не дава достатъчна защита, втората, че се нарушава европейският регламент за зеления сертификат, в който ясно е посочено, че се издава само след втората поставена доза.

„Това не е амбалажна хартия в селска бакалия, това е европейски документит“, скочи Ангелов.

Според него сега целта е да се залъгват хората, че могат да се движат свободно.

Той се закани, че ГЕРБ ще сезира европейските институции за ситуацията.

„Опасно е да се лъжат хората, че са защитени след поставяне на първата доза от двудозовата ваксина. ЕК е посочила в регламента, че за защитен се смята само човек, който е получил две дози“, каза Ангелов.

„Кои са тези експерти, които са се подписали под документа с препоръка да се издава европейски сертификат само за първа поставена доза? Не допускам, че експерти на д-р Ангел Кунечв се е подписал под такъв документ, под това безумие“, каза той.

Според него подобно решение е взето под натиск.

Зам.-кметът на София Мирослав Боршош отсече, че нищо не налага да се затварят училищата, защото процентът на заболеваемост сред децата и учителите е нисък.

„Излиза неграмотно COVID поколение“, предупреди той.

Според него най-рискови са децата от 1 до 4 клас, както и тези, на които предстоят матури – 7 и 12 клас.

„Стигна се дотам, че родителите дори не успяха да приберат учебниците на децата си. Наложи се в нарушение директорите на училищата, но те поеха този риск, да отворят коридор тази сутрин, за да си ги вземат“, коментира Боршош.