Ресторантьори и други браншови организации в стачна готовност, след въвеждането на Зеления сертификат. По думите на председателя на Българската асоциация на заведенията - Ричард Алибегов проблемът не е във веждането на мярката, а че се прави при едва 20% ваксинирано население. Освен това бизнесът смята, че тя трябва да вържи и за всички в държавната администрация, от които в момента не се изисква такъв документ.

„Сертификатите ги има в цяла Европа, да. Това стана, след като се ваксинира 60% от населението на съответната държава. У нас при 20% си е срив на икономиката.“, допълни той за Нова нюз.

Алибегов смята, че държавата трябва да поеме освен теста и сумата по самата манипулация. По думите му това се прави в цяла Европа, а има Европейска програма за тази цел.

На въпрос дали бизнесът иска компенсации той заяви, че категорично не става дума за това.

„Не става дума за компенсации, но тази мярка паралелно с цената на тока ще фалира икономиката. Ние това няма да го позволим. Вече няколко различни браншови организации се свързаха с мен, готови семе за протести всеки ден в цялата страна. Вече не говорим само за заведния а и за големи тръговски обекти“, категоричен беше той.