„В момента е много важно да има стабилизиране на институциите. Предстоят трети избори, защото едни политици не могат да надмогнат егото си и да разговарят помежду си“, коментира пред радио К2 лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

ВМРО защитава тезата за засилване на правомощията на президента.

„Всеки един „мунчо“, платил си мястото в парламента, има право на законодателна инициатива. А него никой не го знае, дори майка му не знае, че е станал депутат. А президентът, който се избира мажоритарно, няма право на законодателна инициатива. Защо да няма право? Той трябва да има право и на конституционна жалба, както и да поиска вот на недоверие към правителството. Но тези правомощия ще вървят и с отговорностите му“, смята Каракачанов.

Той коментира отказа за регистрация на листите на ДБ в Стара Загора.

„Партията, която твърди, че ще прави съдебна реформа, ами те са толкова некадърни, че не могат да си регистрират листите в РИК. Сега ще кажете, че всеки допуска грешки. Извинете, но Йоло Денев не допусна грешка. „Евророма“ успя да се регистрира. А тези опищяха орталъка, че заговорът ги лишил от регистрация. Какъв заговор, нали Вие написахте закона и го написахте по един мръснишки начин. Това показва колко сте двулични. Вие определихте квотата в ЦИК!“, казва Каракачанов.

Той припомни, че преди 20 години правителството на Симеон Сакскобургготски се е съгласило да бъдат затворени 4 реактора на АЕЦ „Козлодуй“. Те са произвеждали най-евтината електроенергия в Европа, а страната ни е изнасяла ток и е печелила стотици милиони лева от това. Тогава от ВМРО са заявявали, че затварянето на тези реактори не отговаря на нито една разпоредба на ЕС. Напротив, реакторите са лицензирани и са годни за експлоатация. Сега и на последните два реактора им изтича срокът и трябва да бъдат затворени, а проектът „Белене“ не е бил реализиран. Всичко това води до покачване цената на тока.

Лидерът на ВМРО припомни също така, че проектът „Южен поток“ е бил спрян от Орешарски буквално за няколко часа след среща с двама американски сенатори.

„Така че политици, които идват само, за да „намажат филията“ и да си тръгнат, са еднодневки. Хайде кажете ми къде е сега тази българска еврокомисарка, която затвори четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“? После тя разви кариера, къде? Първо в една банка, оказа се, че това е френската банка, която е инвестирала в алтернативната ядрена централа в Румъния. След това получи орден от френското правителство. След това Борисов я прибра и я направи министър. Тя нещо за България прави ли? Не се сещам!“, попита Каракачанов, намеквайки за Меглена Кунева.