Твърдо се намираме в четвъртата вълна на COVID-19. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНТ.

При коронавриуса се оказа, че не само не преминава през зимния и пролетния сезон, а през летния леко намалява, но не изчезва, обясни проф. Христова, като показа карта на страната, на която само три области са в жълто. В София, София-област, Перник, Варна и в други градове на страната обръчът се затяга и пандемията се разраства, каза тя.

По думите ѝ много е рано да се каже дали четвъртата вълна ще продължи да се разраства и къде ще финишира тя. До момента третата вълна е била с най-много заболели. Четвъртата вълна засяга предимно младите хора, но делта вариантът не пощадява никого. Вирусът намира добра почва сред младите хора, които решили, че щяло да им се размине и не спазват мерките. Трябва да бъдем подготвени с допълнителни мерки, ако вълната се разрасне, подчерта Ива Христова.

Според нея, ако ние не можем отвътре да си помогнем, няма как да ни помогнат и другите отвън. Трябва да се стремим да излезем от черните класации, да спасим животи и да намалим натоварването на колегите в клиниките, настоя Христова.

Тя е на мнение, че мерките със зелен сертификат е много по-добре от въвеждане на национален локдаун. А и въвеждайки разхлабени мерки за хората със сертификат, това ще стимулира останалите да се ваксинират. Това ще създаде безопасност на останалите, които са вътре в заведенията. Вирусът има толкова много висока циркулация, че навсякъде около нас има болни, посочи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Разумно е да се даде на хората, които са заболели, да обяснят как протича заболяването, колко дълго са симптомите и колко са упорити във всички системи, призова проф. Христова.

В момента в страната не циркулират други варианти на COVID-19 освен делта вариантът, който към настоящия момент е доминиращ. "Мю вариантът пробива ваксината, но си стои в Южна Америка. У нас мю вариант няма", успокои проф. Ива Христова и добави, че за да бъдем протектирани напълно, е необходим 85% колективен имунитет, а не 75%.

Тя посочи, че неваксинираните могат да се разболеят и то тежко, като смъртността е именно при неваксинираните. Ваксинираните могат да пренасят коронавируса, но могат да го прекарат леко и почти безсимптомно. Проф. Христова не може да каже дали проблемът с фалшивите ваксинации и имунизации е реален, но може да се направи конкретно изследване на антителата.

Според нея хората се нуждаят от подсилване на имунитета с третата бустерна доза особено тези, които нямат достатъчно. Насилствено ваксиниране в страната няма, увери проф. Ива Христова.

В момента грипен вирус в страната няма, от Националния център по заразни и паразитни вируси продължават да ги търсят.