Работодатели и синдикати се обединиха срещу служебния кабинет на Румен Радев. На 19 октомври те организират общонационален протест заради високите цени на тока и липсата на действия от страна на служебното правителство.

От АИКБ, БСК, БТПП, КНСБ и КТ “Подкрепа” изпратиха обръщение до потребителите на електроенергия на свободния пазар, шефове на общински предприятия, болници, училища и детски градини, ВиК дружества, театри и музеи, работници и мениджъри на фирми, с което ги призовават да се включат в протеста, уточнява "Труд".

“Потребителите на електроенергия, закупена на свободния пазар, не могат да издържат на сегашното ниво на цената є. В държавата от ЕС с най-скромни възможности често се плаща най-скъпата електроенергия и цената е вече непосилна. Всеки небитов потребител в България - не само промишлените предприятия, но и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, които купуват електроенергията на свободния пазар, са подложени на ценови шок”, пише в обръщението.

Работодателите и синдикатите предлагат да бъде въведена компенсация на свръхразхода за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. Те напомнят, че са предложили и механизъм за осигуряване на финансирането за тази мярка, а именно от свръхпечалбата на производителите на електрическа енергия, собственост на държавата, чрез авансово изплатен дивидент. Свръхпечалба, която е над планираната. Тя е платена от всички небитови потребители и вече е налична в банковите сметки на АЕЦ “Козлодуй”, НЕК и енергийните дружества, посочват работодатели и синдикати.

“Засега от отговорните институции не са предприети адекватни действия за овладяване на кризисната ситуация. Никой не казва, че още преди месец една след друга европейските държави започнаха да прилагат точно такива мерки, каквито вече предложихме на правителството. Никой не казва, и че при нас ситуацията беше по-лоша още преди кризата по причини, за които носят отговорност всички управляващи”, пише в обръщението.

“Днес, когато икономиката е на ръба, можем да заявим, че търпението ни е изчерпано. Изпълнителната власт наблюдава три пъти по-скъпата цена на електроенергията от прогнозата на КЕВР с равнодушие. Ресорният министър на енергетиката не проявява никаква активност”, заявяват работодатели и синдикати.

“Единственият отговор на такова поведение може да бъде нашият общонационален протест. Всички небитови потребители на електрическа енергия, които не могат и не искат да плащат тройно за ток, трябва да излезем пред Министерския съвет и на висок глас да кажем какво мислим за бездействието на правителството, преди да се стигне до загуба на хиляди работни места и бюрата по труда да се окажат затрупани с работа и населението да обеднее непоносимо”, пише в обръщението.

Протестът ще бъде на 19 октомври в София пред сградата на Министерския съвет.