Затварянето на въглищните централи и мините в Маришкия басейн се отлага с 20 години, а съкратените енергетици ще бъдат преназначени в ново Държавно предприятие. За това се договориха лидерите на КНСБ и КТ ”Подкрепа” с премиера Стефан Янев. По-рано протест на миньори блокира за няколко часа центъра на столицата.

Повече от 6 000 миньори и енергетици се включиха в демонстрацията в центъра на София. В ранните следобедни часове служебният премиер Стефан Янев прие синдикалните лидери от КНСБ и КТ "Подкрепа". Те пък му оставиха папки с над 110 000 подписа в защита на въглищната енергетика.

Миньорите и енергетици пристигнаха по обяд с автобуси в София. Те тръгнаха на шествие от "Александър Невски" и стигнаха до Министерския съвет

Вицепремиерът Атанас Пеканов слезе при протестиращите и покани лидерите на двата синдиката за разговори с премиера Янев. Те пък му занесоха цяла количка с папки, събрали над 110 000 подписа в защита на въглищната енергетика и декларация с конкретни искания.

След близо едночасови разговори властта се съгласи да отложи затварянето на въглищните централи с 20 години. В Плана за възстановяване и устойчивост пък ще бъде включено създаването на Държавно предприятие за конверсия на въглищните региони.

"Периодът за извеждането на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, която е свързана с много нови работни места. Едно такова държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени да преминават като работници и служители в това предприятие", каза Пеканов.

Предвижда се още от 1,7 млрд. лв от Фонда за справедлив преход да бъдат пренасочени към Маришкия басейн.

"Именно с тези средства ще могат да се открият нови работни места. За мен е важно да кажем устойчиви работни места, с достойни доходи", каза Пеканов.

А министърът на енергетиката Андрей Живков предупреди, че затварянето на централата без алтернатива заплашва енергийната ни сигурност.

"Комплексът "Марица-Изток" е от изключително значение за енергийната система на България и плавният преход трябва да се извърши много разумно и много внимателно, така че да не пострада енергийният баланс на страната.

Синдикатите останаха частично удовлетворени.

"Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

"Всичко това, което си го приказваме тук, то е нещо, което ще се каже от служебния кабинет и после всяко едно редовно правителство може спокойно да го реализира, и да го отрече, най-малкото парламентът трябва да го потвърди", смята Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Синдикатите поискаха от правителството да договори с Брюксел замразяване цените на въглеродните мисии, за да може въглищните централи да продължат да работят до намирането на алтернативно решение.