Комплексен онкологичен център отново доказа, че освен добри медици и специалисти по здравни грижи, в него преди всичко работят хора с големи сърца.

Снощи в новата сграда на библиотеката КОЦ-Бургас за трета поредна година проведе събитието „Бяла лястовица” в подкрепа на страдащите от карцином на гърдата. То цели да насърчи профилактиката, тъй като на практика всяка 10-та пациентка с това заболяване разчита на грижите на лекарите от Онкологичния център.

Събитието уважиха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров, председателят на постоянната Комисия по здравеопазване към ОбС д-р Антонио Душепеев, проф. Сотир Сотиров, председателят на пациентска организация „Онкоболни и приятели“ - Цонка Тодорова, лекари. Те бяха приветствани като приятели от управителя на КОЦ – Бургас проф. Христо Бозов, който съобщи важна новина за бъдещето на лечебното заведение.

„В разказа на Йовков бялата лястовица е символ на надеждата. И ние за поредна година искаме да дадем надежда на нашите пациенти, защото заедно с вярата в доброто, тя помага на лечението. Ние сме убедени в това. Толкова години нашият екип осъществява диагностика и лечение на рак на гърдата. За съжаление в последните години установяваме, че това заболяване се увеличава. За първите девет месеца на миналата година имахме 164 новодиагностицирани пациенти, а тази година са с 20 повече. За Бургаска и Ямболска област имаме около 5 000 пациенти в раковия регистър, които са с рак на гърдата, а общо в България те са около 50 000. Това означава, че всеки десети разчита на нашите съвети и екип. Затова за нас е изключително важно да правим само най-доброто”, заяви проф. Бозов.

Той сподели, че вчера с кмета Димитър Николов, зам.-кмета Йорданка Ананиева и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова са обсъдили създаването на общински център. Идеята ще бъде подкрепена и от държавата, в лицето на РЗИ.

„Този медицински център ще даде възможност на хората да разчитат на нашите специалисти не само в болничната, но и в извънболничната помощ. Това означава, че те ще могат да идват за преглед с талон-направления. Искаме да дадем възможност да се използват всички начини за достъп до лекарите на Комплексен онколигичен център”, каза управителят на КОЦ проф. Бозов. В името, което ще носи центърът, също има символика, вдъхновена от събитието – „Вяра и Надежда”.

Снощи стана ясно, че Общината и ръководството на Онкологичния център продължават да работят интензивно, за да може новата сграда на КОЦ да бъде построена възможно най-скоро. По този начин на едно място ще могат да бъдат обединени всички лечебно-диагностични сектори.

„Ще спестим разхождането на пациентите, което сега е между болницата и другата ни база на ул. „Демокрация” 86 и не на последно място ще се даде възможност за още иновативни дейности, които ще бъдат в полза на всички пациенти в нашия регион и не само тук. Идеята ни е да създадем център за обучение на хирурзи по мининвазивна хирургия. Има доста да се работи в тази посока. Привлекли сме гръдния хирург д-р Стоянов – млад, надежден кадър. Той вече се включи в операции на карцином на гърдата”, заяви проф. Бозов.

По време на събитието екипът на КОЦ направи специален жест към всички, които им помагат в битката с рака на гърдата, като им връчи статуетки с бяла лястовица. Част от хората, които ги получиха бяха председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова, проф. Евдокия Сотирова, актрисата Гергана Стоянова, Цонка Тодорова от „Онкоболни и приятели” и две жени, които вече са част от голямото семейство на КОЦ - Даниела Стоянова и Кремена Краева.

„Ти си бяла лястовица, винаги съм се възхищавал на твоя дух и желание за борба”, обърна се към Цонка Тодорова проф. Бозов. На свой ред тя благодари на ръководството на КОЦ и местните иституции за усилията, които полагат и отправи апел към всички.

„Много хора се страхуват да отидат на профилактичен преглед, защото си мислят: „Ами, ако ми открият нещо?”. А не трябва да е така. Дори това да се случи и да предстои дълъг и труден път, той трябва да се измине, за да имаме бъдеще”, заяви Тодорова.

Силно послание отправи и кметът Димитър Николов.

„Много ясно трябва да се каже, че ракът е лечим и в България съществуват лекари, апаратура и лекарства, които постигат това. А в бъдеще ще бъде още по-постижимо с новите инвестиции, които ще се реализират в следващите месеци. За мен е чест в короната на собственост на Община Бургас да притежаваме този екип и този Онкологичен център. Изключително трудно беше преди години, когато трябваше да вземаме тежки и отговорни решения, а сега сме на прага да вземем още за следващата голяма крачка на КОЦ-Бургас. Защото развитието на КОЦ не трябва да спира, иначе ще се постави под риск качеството и изискванията на съвременната онкология”, каза кметът Николов. Той благодари на всички лекари, които присъстват на събитието и работят с общината.

„Много са от страната, но предпочетоха Бургас и част от тях продължават с академичната си кариера, за което ги поздравявам, защото отдавна мечтаем да създадем своя бургаска школа във висшата медицина”, добави кметът.

Кметът заедно с доц. Ася Консулова - една от първите бели лястовици във висшата медицина в Бургас

Подкрепа за новите проекти на КОЦ – Бургас, в които Общината ще инвестира, засвидетелства и областният управител проф. Мария Нейкова.

„Благодаря на проф. Бозов за любовта и грижата, която всички работещи в КОЦ-Бургас даряват на своите пациенти. Вие сте не само бялата лястовица, вие сте онзи лъч надежда, който кара хората да повярват, че има смисъл да се борят и да продължат напред. Поздравявам общинската администрация, защото инвестициите в здраве са най-доброто. В мое лице и на колегите ще получите подкрепа”, каза проф. Нейкова.

Тя призова да не забравяме, че най-важното е профилактиката.

„Няма да забравя завета на един от моите учители, който преди повече от 30 години, когато започнах да уча ветеринарна медицина, казваше: „Грам профилактика струва повече от килограм лекарство”. Това е относимо и към животните, и към хората”, добави тя.

По време на събитието доц. Ася Консулова и д-р Петя Тусчиева изнесоха презентации, за да демонстрират методите, които КОЦ използва в диагностиката на ракови заболявания.

За музикалната атмосфера се погрижиха талантливите възпитаници на училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас, които получиха специални грамоти в знак на благодарност.

А д-р Ярослава Маринчева, която бе и водещ на събитието, не пропусна да напомни, че следващият месец акцентът ще е върху силния пол, защото ноември е месец за борба с рака на простата. Тя раздаде на всички присъстващи господа сини панделки, символ на превенцията.