Президентските избори са много интересни, народът не гласува по учебник. Гласува се за личности и стават изненади, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS социологът Първан Симеонов, коментирайки актуалната политическа обстановка в страната.

Може би ще има хора, които ще се уплашат от машините, но миналия път всичко мина през проблеми, видя се, че не е чак толкова страшно. Румен Радев влиза с много добри шансове, целта му е да победи още на първи тур. Големият проблем за него ще дойде при евентуален втори тур, прогнозира той.

"Лозан Панов се стреми да се разграничи от основните кандидати, за да покаже, че има смисъл да се гласува и за него, но репликата "фалшив герой" към Румен Радев е малко пресилена. Без да иска Панов играе за проф. Герджиков", каза още социологът.

Той добави, че проф. Герджиков не е много разпознаваем, но е силна кандидатура. Лозан Панов е нарисуван кандидат за ДБ, вицето на Панов водеше битка с хорото пред народния театър, те са много столични, но далечни за голямата част от избирателите.

"Това с кораба е вярна метафора за управлението на страната ни. Получи се неприятно, гледате как едни хора стоят на скалите и гледат кораба. Стана като "Дядо Йоцо гледа", в момента ще има едно прехвърляне на вината", добави още той.

"Ако бях на мястото на Кирил Петков, отдавна щях да кажа - извинявайте. Българското общество едва ли обръща особено внимание на това.

Според социолога Кирил Петков държи ключа за следващите избори. Зависи от това колко хора ще успеят да мобилизират.

"Ако Радев остане президент, т.н. партии на промяната ще бъдат неговата мрежа. Въпросът е от много подкрепа да не остане на земята".

Относно възможностите за съставяне на евентуален кабинет след изборите, анализаторът смята, че нищо не е изключено.

Червените линии вече са изтрити. Възможностите са всякакви, възможен е и експертен кабинет. Всичко зависи от това, какъв какъв ще е резултатът на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Ако там няма нова енергия, ГЕРБ би изглеждал достатъчно легитимен, за да състави кабинет. Въпреки това за тях няма да лошо да постоят известно време в карантина.

Симеонов каза още, че все още сме далече от изборите, всичките прогнози са просто моментни срезове. БСП успя да извърви един път от партия на статуковото, до партия на промяната. Логичното е всички партии на промяната да застанат заедно, заяви той.