Бизнесът настоява за извънредни мерки след рекордното поскъпване на електроенергията. Цената на борсата, откъдето компаниите купуват електричество, удари таван, откакто съществува свободния пазар у нас - сумата гони 400 лева за мегаватчас. За утре прогнозната цена е 351 лева.

Страхът от зимата продължава да тревожи бизнесът. Цените се движат панически нагоре и не следват нормалната икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов, пишат от bTV.

“Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов.

В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лева за мегаватчас за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината. Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца.